Düşünce Dünyamızın Mimarları'nda Ebu Hanife Anlatıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Düşünce Dünyamızın Mimarları' programında Prof. Dr. Mehmet Evkuran, İmam-ı Azam Ebu Hanife'yi anlattı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 'Düşünce Dünyamızın Mimarları' programı kapsamında gerçekleştirilen dördüncü konferansta, Prof. Dr. Mehmet Evkuran, İmam-ı Azam Ebu Hanife'yi anlattı. Prof. Dr. Evkuran, Ebu Hanife'nin İslamiyet'teki dört büyük mezhepten biri olan Hanefi Mezhebi'nin kurucusu olduğunu vurguladı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından Sanat Merkezi Salonu'nda düzenlenen program dizisinin bu oturumunda, Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Evkuran konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Evkuran, Ebu Hanife'nin gerçek adının Numan B. Sabit B. Zûta olduğunu belirterek, 'Ebû Hanîfe'nin etnik kökeni hakkında farklı görüşler bulunmakla birlikte, Fars/İran asıllı olduğuna dair görüş ağır basmaktadır' dedi.

Kufe'de Yetişti

Sanat Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Ebu Hanife ile ilgili detaylı bilgiler vererek şunları aktardı:

'Hicri 80 (699) yılında Kûfe'de doğmuş ve orada yetişmiştir. Babası kumaş ticareti ile uğraşan varlıklı bir insandı. Bir taraftan ticareti öğrenmek için babasının mesleğinde ilerleyen Ebû Hanîfe, diğer taraftan da ilim tahsilini sürdürdü. O dönemde Kûfe, önemli bir ilim merkeziydi. Farklı ilim adamlarının ve öğrencilerin buluşma noktası olan bu şehirde, Ebu Hanife birçok limden ders aldı. Ayrıca defalarca Basra'ya giderek burada da çeşitli ilim meclislerine katıldı.'

Ebû Hanîfe Fıkıh Alanında Derinleşmiştir

Konuşmasında, Ebu Hanife'nin fıkıh alanındaki çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Evkuran, 'İlim hayatının başlarında akaid ve kelama ilgi duyan Ebû Hanîfe, toplumun pratik sorunlarının daha çok fıkıh alanıyla ilgili olduğunu fark etti. İnsanların dini hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla fıkıhla ilgilenmeye başladı ve bu alanda derinleşti. Onun öğrencilerinin çabaları sayesinde Hanefi Mezhebi oluşmuş ve İslam dünyasında yayılmıştır' dedi.

İslam'ın ikinci kuşağı olan tabiûn alimlerinden kıraat dersleri alan Ebû Hanife'nin en tanınmış hocasının, yaklaşık 20 yıl yanında fıkıh tahsili gördüğü Hammd b. Ebî Süleyman (ö.120/738) olduğunu belirten Prof. Dr. Evkuran, ilmi silsilenin Hz. Ömer, Hz. Ali, Abdullah b. Mesud ve Abdullah b. Abbas gibi sahabe alimlerine kadar dayandığını ifade etti.

Baskılara Karşı Direndi

Ebû Hanîfe'nin ilmi ve düşünceleri nedeniyle farklı kesimlerden eleştiriler aldığını belirten Prof. Dr. Evkuran, 'Onunla aynı görüşleri paylaşmayan bazı alimler, Ebû Hanîfe'yi sıkça eleştirmiştir. Ayrıca, iktidarın desteğini almak isteyen yöneticiler de kendisini yanlarına çekmek istemiştir. Ancak Ebû Hanîfe, bu baskılar karşısında direnmiş, teklifleri reddetmiş ve bu sebeple hapsedilmiş, eziyet görmüştür' dedi.

Program Kitap İmza Etkinliğiyle Sona Erdi

Programın sonunda Prof. Dr. Mehmet Evkuran, 'Ebu Hanife' adlı kitabını katılımcılar için imzaladı. Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 'Düşünce Dünyamızın Mimarları' programının ilerleyen aylarda da devam edeceğini duyurdu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme