Diyet Uzmanı Başkülekçi: 'Çocuklarda obeziteye dikkat'

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, çocuklarda son yıllarda hızla artan obezite sorununa dikkat çekti.

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, çocuklarda son yıllarda hızla artan obezite sorununa dikkat çekti.

Obezitenin içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını söyleyen Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Başkülekçi, aileleri bu konuda uyardı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Başkülekçi, “Obezite, vücutta, sağlığı bozacak ölçüde, anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanır. Günümüzde, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıkları arasında yer almaktadır. Genetik, fizyolojik, sosyokültürel, çevresel, psikolojik ve beslenmeye bağlı faktörler obezite oluşumuna neden olmaktadır. Çocukluk çağı obezitesi, daha büyük oranda beslenmeyle ve hareketsiz yaşam tarzıyla ilişkilidir. Sadece yetişkinleri değil, çocukları ve gençleri de büyük ölçüde etkileyen obezite, gerekli tedbir alınmadığı zaman birçok hastalığı da beraberinde getiriyor Obezite görülme sıklığındaki artışın nedenleri arasında artan teknolojiyle birlikte kolaylaşan yaşam biçimine bağlı fiziksel aktivitede azalma ve modern yaşamdaki beslenme alışkanlıklarındaki değişim yer alıyor. Günde 2- 3 saatten uzun süren televizyon izleme, bilgisayar, tablet veya telefon kullanma gibi hareketsiz aktiviteler, ev dışında beslenmeye bağlı tek bir öğünde yüksek enerji alımı, şekerli ve yağlı besin tüketiminin artması, şeker oranı yüksek içecekler, düzensiz öğün saatleri, öğünlerde sağlıklı sebze ve meyvelere yeterince yer verilmemesi ve yetersiz fiziksel aktivite, çocuklarda obeziteye neden olmaktadır. Yaşamın ilk yıllarında oluşmaya başlayan beslenme şekli, anne sütü ile beslenme süresi, tamamlayıcı besinlerin türü ve miktarı da obeziteyi etkilemektedir. Anne, baba ve çocuk arasındaki ilişkiler, ev ortamındaki problemler, derslerdeki başarısızlıklar, kendini değersiz hissetme ve arkadaşları tarafından dışlanma durumu da çocuğun ruhsal yapısını etkileyerek beslenme bozukluklarına neden olmaktadır “dedi.

Obezitenin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu ve çocukların obezite riskinden kurtulmalarında ailelere büyük görev düştüğünü dile getiren Başkülekçi, “Obezite endokrin sistem, kardiyovasküler sistem, solunum sistemi, gastrointestinal sistem, deri, genitoüriner sistem, kas iskelet sistemi ve psikososyal durum üzerinde olumsuz etkiler oluşturaliyor. Çocuklarda obezite ile mücadelede, başta aileler olmak üzere diyetisyen, hekim, psikolog ve öğretmenin yer aldığı bir ekip çalışmasının son derece önemli “diye konuştu.

Bakmadan Geçme