Ramazan Yavuz

Dünyanın Kayısı Başkenti Malatya

Ramazan Yavuz

Doğunun incisi Malatya; Dünya kayısı pazarlamasında her zaman olduğu gibi ilk sırada.
Dünyada Kayısı yaklaşık 60 ülkede yetiştirilir. Malatya dünya kayısısının başkentidir; yeryüzünün en lezzetli kayısılarının yurdudur. Türkiye, Dünya kuru kayısı üretimin de %70'lük bir paya sahiptir. Her yıl bu rakam bazen yükselmektedir. Ülkemizi yanı sıra İran (%15), Özbekistan (%5) ve Çin (%4)'lük pay ile takip etmektedir.
Ülkemizde ise yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 70'i, kuru kayısı üretiminin ise % 85-90'ı Malatya'da yetişmektedir. 
Yıllık ortalama kuru kayısı üretimi 100 binlerce ton civarında. Dünya kuru kayısı piyasasının % 90'ı Türkiye'ye ait. Bunun da % 80'i Malatya'dan karşılanmakta. Kayısıdan her yıl Türkiye ekonomisine önemli miktarda döviz girdisi sağlanmakta.
Bu niteliğiyle Malatya "Dünyanın kayısı Başkenti" olarak da adlandırılmaktadır. Malatya kayısısı, Avrupa Birliği tarafından coğrafi tescile sahiptir.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşmişti. Meydana gelen depremde Malatya ilimizde en çok etkilenen iller arasındaydı. Depremden önce ekonomik olarak bölgenin en gelişmiş şehriydi. Şimdi ise karanlık sokakları, enkazlar içinde kalmış ve geleceğe umutla bakan bir şehir...
Malatya hem kara hem de demir yolu ulaşımında güneyden kuzeye ve doğuya giden yolların kavşağında önemli noktasında bulunuyor.
Malatya İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi iki Cumhurbaşkanı çıkartmış ve Türkiye'nin önemli devlet adamlarını yetiştirmiş ve ayrıca birçok kulvarda sanat, müzik, spor ve siyaset başta olmak üzere birçok alanda prestij insanlar yetiştirmiş ender şehirlerdendir. 
Malatya mutfağını da ise; Analı kızlı köfte, sıkma köftesi, ıspanaklı köfte, dolma köftesi, lahana sarması gibi birçok menüler gelmekte. Tabii ki saymakla ve yazmakla bitiremeyeceğimiz sayısız yemek menüleri bulunmaktadır. 

Malatya'nın ekonomisi tarıma, tarımsal sanayiye ve hayvancılığa, bitkisel üretim ve ağırlıklı olarak da kayısıya dayalıdır. Malatya’nın merkezde bulunan 1.ve 2. organize sanayi bölgesinde Makine, tekstil, gıda ve plastik gibi kollara ayrılan bu organize sanayilerinde vatandaşlarımız istihdam ediyor.

Yani Malatya'nın geçim kaynağının büyük oranda genelde tarım üzerine, özelde ise kayısı üretimi üzerine olduğunu söylemek mümkündür. 

İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesi ticaretin ve kentin büyümesinde etkili olmuştur. Etkenler arasında 2. Ordu Komutanlığı'nın ve 7. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın bulunması önem arz etmektedir. 

Ayrıca Malatya'da Karakaya Barajı'nda bir hidroelektrik santrali bulunmakta. Buda Malatya’mız için büyük bir değerdir. 
Malatya’mız 2 merkez 11 kırsal İlçelerimiz ile toplam 13 ilçeye sahiptir. Her ilçenin kendine has turizm ve tarihi yerleri bulunmaktadır. 

Malatya’mızı bir kez de olsa görmek ve gezmek tavsiyemizdir.
Malatya plakası gibi dört dörtlük bir kenttir. 

Hepinizi Allah'a emanet ediyorum. 

Sağlıklı ve Mutlu Kalın.

Yazarın Diğer Yazıları